torsdag 31 maj 2012

Cickans Fröknäcke


Nu när vi äntligen, efter en lång vinter, kan åka ut till vårt sommarparadis ute på ön igen går all ledig tid till att bygga klart vår sommarstuga och därför hinner jag varken baka eller blogga särskilt ofta just nu. 
Det enda som jag bakar regelbundet just nu är det här underbart goda Fröknäckebrödet som jag så gott som alltid har hemma.


Det finns ju en hel del recept på Fröknäcke/Lchf-knäcke när man googlar och efter ett par försök kom jag förra våren, fram till min egen variant, som enligt mig och dom flesta som smakat är jättegott. Perfekt om man vill minska på intaget av kolhydrater eller annars bara vill äta ett mera hälsosamt knäckbröd. 
Jag avänder oftast Valios Pizzaost när jag bakar knäckebrödet eftersom jag kommit fram till att just den är bäst till det här receptet eftersom den inte bränns så snabbt som vissa andra ostar. Just när jag bakade den här satsen använde jag en annan och jag tycker osten blev lite väl mörk.


En annan ingrediens som jag ofta fått frågor om och som jag inte bara en gång via telefon guidat någon till i mataffären, är Pofiber. Jag tillsatte den i receptet för att få till en lite "brödigare" konsistens och det lyckades riktigt bra så den har fått vara kvar i recepet. Förpackningen ser ut så här och den står oftast bredvid frön eller i glutenfria hyllan i mataffärer.
 Efter att jag bakat knäckebrödet en tid hittade jag en perfekt burk, som precis rymmer en sats av knäckebrödet, vid Minimani i Kokkola, men den finns säkert i andra affärer också.





 Cickans Fröknäcke (1 plåt)

3 ägg
150 gram riven ost 
1,5 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön (skalade)
1 dl pofiber
1 tsk salt
3 msk olja
1/2 dl vatten

Blanda ihop alla ingredienser i en skål och rör ihop till en lös smet. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. (Enklast är det att använda engångsplasthandskar och göra det med händerna.)
Grädda sedan i 150-175 graders ugn i 15-20 minuter tills ytan börjar så lite färg och bli lite hård.
Ta ut plåten och skär knäckebrödet i lagom stora bitar och vänd dom sedan och grädda ytterligare 5-10 minuter tills bitarna känns hårda så får du ett jätteknaprigt knäckebröd. Tar man ut det för tidigt så blir det lite mjukt och inte lika gott. Låt svalna och förvara det sedan i en lufttät burk för att behålla knaprigheten.

Fannys doptårta


Samtidigt som Felix, som firade med Bamsetårtan i förra inlägget,  firade sin 5-årsdag döptes också hans lillasyster Fanny och till henne önskades en liknande tårta som jag gjort många gånger tidigare med en baby som ligger under en filt och namn och blommor i rosa.
Jag valde att använda lite olika nyanser av rosa på tårtan för att få lite mera liv i dekorationerna och så fick det också bli en liten nalle i brunt för att bryta av från allt rosa.
Förutom rosa blommor gjorde jag också lite vita så att dom bättre skulle matcha till den rosa-vitrutiga bandet jag valde att avsluta med runt kanten på tårtan.





Ljusa bottnar

Jordgubbsmousse
Vaniljmousse

Täckt i hemgjord sp
Dekorationer i mmf

Tårtbricka från Siluett of Sweden


tisdag 8 maj 2012

Felix Bamsetårta



För ett par veckor sedan fyllde tösernas småkusin Felix 5 år och han ville gärna ha en tårta med Bamse som sitter lutad mot en stor burk Dunderhonung. 
Bamse visade sig vara lite svår att modellera eftersom han är en tecknad seriefigur så det är svårt att hitta några tredimensionella bilder av honom och med hjälp av tvådimensionella bilder är det mycket svårare att få till dom rätta proportionerna på Bamses huvud. Jag hittade en del andra Bamsetårtor när jag googlade om med hjälp av dom bilderna var det sedan lite lättare att modellera Bamses huvud.





































Förutom den stora burken Dunderhonung som Felix gärna ville ha på tårtan valde jag att göra en liten burk som Bamse smakat en liten klick ur för att sedan vara tillräckligt stark för att öppna locket på den stora.